Steeds minder (goede?) syndici voor steeds meer appartementen

30.000 appartementen per jaar, maar amper nieuwe syndici

Stevenen we af op een tekort aan syndici?

Vorig jaar kregen in ons land amper 20 personen de erkenning van syndicus uit handen van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). En dat terwijl ons appartementenbestand blijft groeien.

Vooral de jobomschrijving lijkt mensen af te schrikken. 

In elke vereniging van mede-eigenaars (appartementsblok, assistentiewoningen, bedrijvencomplexen, kantoorgebouwen, garagecomplexen…) moet er volgens de wet een syndicus aangesteld zijn. Hij staat in voor de goede staat van de gemeenschappelijke delen van het gebouw en de werking van de vereniging van mede-eigenaars via een jaarlijkse algemene vergadering. Net als een scheidsrechter tijdens een voetbalwedstrijd zorgt de syndicus voor een vlotte en correcte gang van zaken, met respect voor de wetgeving en in een gezonde sfeer. 

Een voorbeeld: de gevel van een appartementsgebouw is aan een dringende renovatie toe. Het is de taak van de syndicus om de bewoners hier juist over te informeren, hen samen te roepen en tot een oplossing en financiering te komen via een drievierdemeerderheid. 

Syndicus als allround persoon

Als syndicus ben je aanspreekpunt nummer één onder de bewoners, en dat 24 uur per dag. Een functie die een flinke portie stress en organisatie vraagt. Je moet namelijk over een aantal uitgesproken talenten beschikken. Een goede syndicus kent zijn weg binnen de boekhouding en rechtspraak, heeft de nodige technische bagage, maar is tegelijk ook psycholoog. 

Een enorme boterham, en dat lijken de cijfers ook aan te tonen. Zo bericht de krant Le Soir dat vorig jaar amper 20 personen de erkenning van syndicus ontvingen uit handen van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). De organisatie trekt dan ook aan de alarmbel, want intussen komen er elk jaar 30.000 appartementen bij in ons land. Tel die op bij de 1,3 miljoen bestaande flats en je weet dat een tekort de komende jaren best mogelijk is. Ook al is de situatie momenteel nog onder controle.

Imago van de syndicus

De sector hoopt alleszins dat het beroep niet aan waarde verliest. Wettelijk gezien mag iedere eigenaar binnen een appartementsgebouw de rol van syndicus opnemen (na verkiezing weliswaar). Maar lang niet iedereen beschikt over de nodige kwaliteiten, met alle gevolgen van dien. Toch breekt nood soms wet, en dan is de minst slechte keuze soms de gemakkelijkste uitweg.

Zelf wil de sector er alles aan doen om de syndicus een nieuw imago aan te meten. 

Bron: HLN,