Wat is energiedelen?
Bij energiedelen kunnen afnemers zelf opgewekte energie direct delen met een groep buren, vrienden, familie, overheden, kmo’s, of met zichzelf. Met persoon-aan-persoonverkoop kunnen afnemers ook rechtstreeks verkopen aan een andere afnemer.
Energiedelen in een gemeenschappelijk gebouw
Wat is het?
Woont of werkt u in een gemeenschappelijk gebouw? Dan kan u samen met de andere bewoners of gebruikers investeren om energie te produceren in dat gebouw. U kan die energie dan delen onder elkaar. Dat gebeurt per kwartier. Energiedelen moet kosteloos gebeuren: u krijgt geen vergoeding voor de energie die u deelt.
Wie kan het doen?
Iedereen die woont in of gebruik maakt van een gemeenschappelijk gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet en een digitale meter heeft.
Dat kunnen zowel natuurlijke personen als rechtspersonen zijn: burgers, lokale overheden, kmo’s tot grote ondernemingen.
Let op:
Het energiedelen mag niet de belangrijkste commerciële of professionele activiteit zijn.
Wilt u energiedelen in een gemeenschappelijk gebouw? Dan moet u daarvoor geen energiegemeenschap oprichten.
Voorbeeld
Bewoners van een appartementsgebouw of bedrijven in een kantorencomplex laten zonnepanelen plaatsen op het dak van hun gebouw. Produceren die zonnepanelen energie? Dan wordt die zonne-energie verdeeld over de bewoners of bedrijven in dat gebouw, bijvoorbeeld afhankelijk van het investeringsbedrag van elke bewoner of elk bedrijf.
Bron: VREG
Meer informatie (links)